perjantai 26. helmikuuta 2016

Passi kourassa Ärrältä kotiin

Kyllä on aika muuttunut passin uusimisen kanssa. Ennen piti mennä ruuhkaiselle poliisilaitokselle valokuvien kanssa ja passi piti vielä erikseen noutaa poliisilaitokselta. Nykyään lähes koko homman voi monesti hoitaa sähköisesti.

Sähköisesti tilattu passi on halvempikin kuin poliisilaitokselta hankittu passi, vaikka osansa passin hinnasta saa sen R-Kioskille vievä Schenker Express sekä passit jakava R-Kioski.

Sähköinen passin uusiminen onnistuu, jos on käynyt enintään kuusi vuotta aiemmin antamassa sormenjälkensä passia varten eivätkä sormenjäljet tai henkilötiedot ole muuttuneet. Tällöin passin uusimisprosessi menee yksinkertaisesti näin:

1. Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisen järjestelmän kautta poliisille.

2. Täytä hakemus verkossa: www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Tunnistaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla. Liitä hakemukseen kuvatunnus, jonka sait valokuvaamosta. Maksa hakemus samalla verkkopankissa.

3. Nouda passi lähimmästä R-Kioskista. Minulle passi tuli kahdeksassa päivässä. Siitä, että passin voi noutaa, muistutettiin sekä tekstiviestillä että sähköpostilla. Helppoa.

Jäin miettimään, miksei samoilla tiedoilla kuten valokuvalla, sormenjäljillä ja allekirjoituksella pysty hakemaan virallista henkilökorttia. Se olisi ainakin toistaiseksi Euroopan unionin alueella riittävä matka-asiakirja ja mahtuisi lompakkoon paremmin. Mieluusti olisin hankkinut senkin samalla, jos ei pitäisi sitä varten erikseen lähteä käymään poliisilaitoksella.

Passin saa nykyään näppärästi.
JK
juha.kesanen@selede.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti