tiistai 10. tammikuuta 2017

Futis herätti sisäisen pantterin

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysasemien uusi johtajalääkäri Olli Huuskonen penäsi terveyskeskusten asiakkaiden osalta asiakkuuden juurisyiden parempaa analyysiä (HS 10.1.2017).

Esimerkkinä juurisyistä Huuskonen nosti ensiksi sen, että masentunut saattaa valittaa fyysisiä vaivojaan yleislääkärille vaikka avun voisi tuoda psykoterapia. Toisena esimerkkinä oli yksinäinen vanhus (yksinäisyyttä olen käsitellyt tässä blogikirjoituksessa), joka käy lääkärissä siksi, ettei hän tiedä yksinäisille vanhuksillekin hyvin sopivasta päivätoiminnasta.

Törmäsin itsekin vuosia sitten tähän ilmiöön eli fyysisiin vaivoihin, joiden taustalla on voinut olla jonkinlaista väsymystä ja ehkä masennusta. Ollessani kauan sitten perheleirillä ohjaajana, oli yhdellä leiriläisellä paljon erilaisia vaivoja - jopa siinä määrin, että liikkuminenkin oli hankalaa.

Yllättävä muutos tapahtui hänessä, kun aloimme pelata jalkapalloa. Mies liikkui ketterästi kuin pantteri. Liukutaklauksen jälkeen hän pomppasi maasta ylös kuin vieteriukko. Minä mietin, että onko tämä sama mies, joka vielä hetki sitten valitteli vaivojaan. Tässä tapauksessa jalkapallo taisi olla se virkistävä tekijä.

Juurisyiden pohtiminen varmistaa, että asiakkaat saavat juuri oikeanlaista palvelua. Välillä voi kuitenkin olla niin, että asiakkaat tai potilaat eivät sitoudu heille oikeanlaiseen palveluun.

Mediuutiset-lehdestä muistelen lukeneeni joskus skitsofreenikkopotilaiden hoitoon sitouttamisesta hyvän jutun. Jutussa kerrottiin, että skitsofreniapotilaat  saatiin sitoutumaan lääkehoitoon tarjoamalla potilaille hoitopaikalla kahvia ja nettiyhteydet. Löydettiin siis kohderyhmän kannalta sopivat piilotarpeet, joihin vastamaalla hoitoon sitoutuminen parani.

Asiakkaiden juurisyiden miettiminen on tärkeää. Myös asiakkaiden piilotarpeiden miettiminen voisi tuoda uusia ideoita palvelujen kehittämiseksi.


Piilotarpeet voivat löytyä yllättävällä tavalla. Kuva Pexels-photo.

JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook/Palveluksessanne
Twitter/@JuhaKe
www.selede.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti