sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kuluttajatutkimus ei näe tulevaa

Tänään 12.6.2016 Helsingin Sanomien talousosiossa oli iso juttu Nokiasta. Jutussa haastateltiin Nokian entistä johtajaa Jorma Ollilaa.

Jutussa kerrottiin, että Nokiaa on moitittu siitä, että se ei kuunnellut riittävästi asiakkaita ja sen takia Nokia muun muassa luopui matkapuhelimien kosketusnäytön kehittämisestä. Ollila kuitenkin kumoaa väittämän sillä, että kaikki kuluttajatutkimukset, myös Applen tekemät, kertoivat, että asiakkaat eivät halua kosketusnäyttöjä. Näin ollen kosketusnäyttöjen kehittäminen lopetettiin asiakkailta saatuun tietoon perustuen.

Ollila antaa jutussa tunnustuksen Steve Jobsille siitä, että Jobsin mukaan asiakkaat eivät tiedä mitä he haluavat. Jobsin mukaan asiakkaiden on vaikea nähdä sitä kokonaisuutta tai maailmaa, johon uusi tuote tulee tai minkälaisen maailman uusi tuote avaa.

On vaikea kuvitella, miten älypuhelinsovellusten käyttö tapahtuisi, jos ei olisi kosketusnäyttöä.

Tämän lehtijutun mukaan voisi ainakin hieman kriittisemmin suhtautua asiakas- ja kuluttajatutkimusten tuloksiin. Ainakin voisi hetken miettiä, mistä näkökulmasta asiakkaat tutkimuksen kohteena olevaa asiaa katsovat. Tämä näkökulma on hyvä ulottaa jo kuluttajatutkimussuunnitelmien pohdintaan.

Kosketus riittää.



JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook/Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

2 kommenttia:

  1. Jännä, että kuluttujatutkimuksissa asiakkaat olivat kosketusnäyttöjä vastaan. Nyt olisi vaikeaa kuvitella elämää ilman älypuhelimen isoa led screeniä jota voi vapaasti naputella sormenpäällä. Monet yrityksen varmasti tekevät päätökset juurikin asiakastutkimusten pohjalta, mutta ehkä asiakkaat eivät aina tiedä mitä todella haluavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ehkä pitäisi aina ajatella huolella vielä asiakastutkimuksen tuloksia ts. mihin asiakkaat ottavat kantaa ja osaavatko asiakkaat tunnistaa uusia teknisiä innovaatioita... osaako organisaatio tunnistaa uusia innovaatioita ja niiden mahdollisuuksia... Tosiaan nykyään monet läppäritkin ovat kosketusnäytöllisiä

      Poista