torstai 15. maaliskuuta 2018

Kaikki haasteet eivät ratkea heti maanantaiaamuna

Professori Liisa Välikangas kirjoitti Kauppalehden debattiosioissa (12.3.2018) tärkeästä aiheesta, joka koski isoja ja ilkeitäkin ongelmia ja haasteita. Hän oli sitä mieltä, että näitä yhteiskunnan ja yritysten ongelmia ei ratkaista tässä ja nyt, vaan näitä ongelmia pitää jatkuvasti työstää ja yrittää ratkaista.

Mieleeni tulee esimerkiksi digitaalisuuden hyödyntäminen, terveys- ja hyvinvointierojen vähentäminen, syrjäytyminen tai tasa-arvo. Edellisiä asioita ei ratkaista heti maanantaiaamuna eikä ihan yhdessä tai kahdessa vuodessakaan. Niitä pitää työstää jatkuvasti ja niiden eteen pitää tehdä sinnikkäästi työtä.

Välikangas antaa muutamia hyviä vinkkejä, kuinka tällaisiin isoihin haasteisiin ja ongelmiin pitää vastata. Ensimmäiseksi hän kannustaa tekemään erilaisia kokeiluja, joiden kautta saadaan tietoa siitä, "miten asioihin voi vaikuttaa" ja muuttaa niitä. Erilaisia kokeiluja voi koota yhteen ja yhdistellä muutaman vuoden aikana. Lähtökohta ei voi olla se, että jotakin mutkikasta haastetta lähdetään ratkaisemaan yhden projektin voimin.

Toiseksi Välikangas kannustaa etsimään ratkaisuja hyvin kaukaa eikä ongelman läheltä kuten tavallisesti tehdään. Se voi tarkoittaa myös toimintamallin muuttamista ympäristöön sopivammaksi eikä pelkästään ongelmaan liittyvien kustannusten karsimista. Itse näkisin, että esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa esimerkiksi ennaltaehkäisevien palveluiden käytön motivointiin voisi tulla uusia tuulia markkinoinnin ammattilaisilta.

Kolmanneksi lähestymistavaksi Välikangas kannustaa kehittämään "yrityksen tai organisaation resilienssiä, sen kestävyyttä ja joustavuutta ennalta arvaamattomissa haasteissa". Se voi Välikankaan mukaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että etsitään tietoa, joka todistaa olevamme väärässä ja näin auttaa ennakoimaan ympäristön muutosta. Organisaation moninaisuuden avulla löytyy osaamista tarttua yllättäviin tilanteisiin. Sitkeys on periksiantamattomuutta uusissa tilanteissa. Valmiuksia kohdata haasteita tulee rakentaa jo ennen sitä, kun niitä ilmaantuu.

Suuria haasteita ei ratkaista hetkessä. Ehkä jossakin tilanteessa on hyvä sanoa ääneen, että tätä haastetta ei ratkaista pelkästään tällä hankkeella, vaan tähän asiaan tarvitaan paljon tietoa, resursseja ja kokeiluja.


Isoja haasteita ei selätetä hetkessä.

JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook / Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti