torstai 29. maaliskuuta 2018

Nopeat päätökset, vastuu ja avoimuus

Olen lukenut tällä viikolla innokkaasti Frank Martelan ja Karoliina Jarenkon toimittamaa kirjaa Itseohjautuvuus - Miten organisoitua tulevaisuudessa? (2017 Alma Talent, Helsinki). Päällimmäiseksi ajatukseksi tässä vaiheessa, kun kirja on vielä pahasti kesken, on mieleeni tullut päätöksentekoon liittyviä ajatuksia.

Kirjassa kuvataan mielenkiintoisesti, kuinka Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukot pääsivät paremmin kiinni Al-Qaidan toimintaan, kun päätöksenteko vietiin operatiiviselle tasolle eli käytännössä päätöksiä ei haettu aikaa vievän komentoketjun kautta ylimmiltä johtajilta.
Aiemmassa mallissa vastustaja oli jo hävinnyt muualle, kun pitkän komentoketjun jälkeen olisi saatu käsky tehdä operaatio.

Varmasti monet päätökset ihan tavallisissakin palveluissa voitaisiin viedä operatiiviselle tasolle eli työntekijät valtuutettaisiin tekemään päätöksiä. Toisaalta esimerkiksi julkisella sektorilla avoimuus, lainsäädäntö ja virkavastuu jne. määrittävät päätöksentekoa niin, että ihan kaikkia asioita ei voi tehdä niin nopeasti ja ketterästi kuin ehkä haluttaisiin. Ehkä nykyistä useampia asioita ja päätöksentekoakin voitaisiin viedä operatiiviselle tasolle.

Nopeat päätökset ja teot ratkaisevat ainakin miekkailussa.
JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook /Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti