tiistai 26. syyskuuta 2017

Missä Fazerin Sininen auttaa sinua?

Brändi-sana vaikuttaa helposti tyhjältä businessjargonilta. Tunnetut ovat kuitenkin tosi vahvoja ja myyvät tuotettaan jo nimellään. Tällaisia ovat esimerkiksi Fazerin Sininen tai Fiskars.

Mielestäni Pauli Waroma kiteyttää hyvin 22.9.2017 julkaistussa Markkinointi & Mainonta -lehden kolumnissaan brändin syvimmän olemuksen.

Waroman mukaansa brändi on:
 • entisen, nykyisen ja tulevan asiakkaan kokemus yrityksestä
 • brändi muodostuu nimestä, logosta ja mainoksista
 • ja ennen kaikkea online ja offline kohtaamista
 • brändi voi rakentua tai murentua jokaisessa kohtaamisessa
Waroman mielestä parhaat brändit ovat onnistuneet luomaan uudenlaista arvoa asiakkaalle mieluummin kuin muokanneet vanhaa. Kolumnissa nostetaan esimerkkeinä esiin Facebook ja Google.

Waroma antaa oivat vinkit miten luoda arvokas brändi. 
 1. Pohdi tarkkaan ketkä ovat asiakkaitasi (pienin segmentti on yksi).
 2. Kun asiakas on selvillä, mieti pääsi puhki, miten voit parantaa asiakkaan kokemusta tarjoamistasi palveluista
 3. Mieti  ja keksi uusia palveluja vähentääksesi asiakkaasi taakkaa
 4. Kun löydät vastaukset, jatka palvelun parantamista
 5. Kerro onnistumisistasi, arvoistasi ja asenteistasi oikeissa medioissa eli markkinoi.
Waroman brändin määritelmä ja ohjeet arvokkaan brändin luomiseen ovat mielestäni hyviä. Ne kuitenkin herättävät myös kysymyksiä tai ehkä ne kuvaavat hieman erilaisia brändejä. Arvokkaan brändin luomisen ohjeet sopivat paremmin esimerkiksi palveluun kuin kuluttajatuotteeseen.

On vaikea nähdä kuinka esimerkiksi Fazerin Sininen pyrkii parantamaan asiakkaan kokemusta palvelusta. Ei se sitä kovin monella muulla tavalla tee kuin luomalla mielikuvia mainonnan avulla. Fazerin Sininen tai Fiskars ovat perinteisiä brändejä, jotka ovat raivanneet tiensä vuosikymmenten aikana ihmisten tietoisuuteen. Ehkä tuollaista brändikokemusta on nykyisessä hajanaisessa maailmassa vaikeampi luoda kuin aiemmin. Siksi voi olla tärkeää rakentaa brändi nimenomaan hyvän palvelun kautta ja asiakkaan auttamisen kautta.

Mielestäni hyvä brändi koskee yritysten lisäksi jokaista organisaatiota ja suorien asiakkaiden lisäksi myös muita sidosryhmiä. Se on kuitenkin ennen kaikkea halua ja kykyä auttaa asiakasta. Vähentää asiakkaan taakkaa.


Nam.

JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook /Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

3 kommenttia:

 1. Mielikuvan luominen on kyllä tärkeä osa brändin luomista. Toiseksi tulee mieleen näkyvyys. Itse olen yrittäjä maaseudulla ja tehokkaimpia mainontakeinoja ovat toistaiseksi olleet tienvarsien banderollit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista...itse olen tässä miettinyt viimeksi esim. Referenssejä. Törmäsin jossain lehdessä yhteen konsulttiyritykseen...kun kävin ko. Yrityksen nettisivulla niin siellä oli referensseinä melkein kaikki Suomen isoimmat yritykset...referenssit ja yhteistyökumppanit rakentavat myös brändiä...

   Poista
  2. Kiitos hyvästä kommentista...itse olen tässä miettinyt viimeksi esim. Referenssejä. Törmäsin jossain lehdessä yhteen konsulttiyritykseen...kun kävin ko. Yrityksen nettisivulla niin siellä oli referensseinä melkein kaikki Suomen isoimmat yritykset...referenssit ja yhteistyökumppanit rakentavat myös brändiä...

   Poista