maanantai 30. tammikuuta 2017

Kiva elämä velaksi

Viime torstaina (26.1.2017) oli Helsingin Sanomissa tärkeä juttu nuorten velkaantumisesta. Jutussa haastateltiin Mun talous -verkoston koordinaattori Essi Lindbergiä.

Jutussa mainittiin, että tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 370 000 kansalaisella maksuhäiriömerkintä ja heistä suurimman yksittäisen ryhmän muodostavat 25 - 34-vuotiaat miehet.

Luottohäiriömerkintään ja velkaantumiseen on monenlaisia syitä. Osaamattomuus ja suunnittelemattomuus raha-asioissa sekä pikavippien saamisen helppouskin. Jälkimmäinen onnistuu niin kauan, kun luottotiedot ovat kunnossa. Osaamattomuuden taustalla voi olla päihteisiin, mielenterveyteen ja rikollisuuteen liittyviä ongelmia, jotka heijastuvat tietysti talouden hallintaan.

Yksi syy velkaantumiseen voi olla myös köyhyys. Toisaalta Suomessa on toimeentulotukijärjestelmä, jonka pitäisi taata kaikille välttämättömin turva. Ehkä silloin on syy siinä, että nuorilta ja muiltakin kansalaisilta puuttuu tietoa, mistä ja miten toimeentulotukea voi hakea, ettei tarvitsisi turvautua vaikkapa pikavippeihin.

Kotona, kouluissa ja oppilaitoksissa pitäisi enemmän opettaa talouteen ja toimeentuloon liittyviä taitoja. Mitä tarkoittaa esimerkiksi oman talouden suunnittelu, mitä lainat ja vipit tarkoittavat ja mitä ne loppupeleissä maksavat. Mitä tarkoittaa esimerkiksi kaverin lainan takaaminen. Miten arvioidaan erilaisia "loistavia ja aukottomia" suunnitelmia ja niiden riskejä. Olisi hyvä opettaa myös tunnetaitoja ja tuoda opetukseen myös taitoja ja tietoja siitä, miten toimia elämän ongelmissa ja miten suhtautua viisaasti päihteisiin.

Lehtijutussa mainittiin, että nuorten pitäisi kokea jotain kivaakin joskus, vaikka tulot ovat pienet ja epäsäännölliset. Olen samaa mieltä. Tosin, jos kivat kokemukset on tarkoitus rahoittaa lainarahalla, voi kiva kokemus muuttua vuosien taakaksi. Velkataakka ja maksuhäiriömerkintä vaikeuttavat monia käytännön asioita, kuten puhelinliittymien hankkimista tai työ- ja asuntoasioita. Puhumattakaan siitä, että selvittämättömät velat vaikuttavat mielialaan.

Suomessa on paljon kokemustietoa velka-asioista esimerkiksi 1990-luvun laman jäljiltä. Sieltä pitäisi ammentaa osaamista Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Tietoa siitä, miten kannattaa raha-asioissa toimia ja tietoa myös siitä, miten selvitä, jos raha-asiat ovat menneet perseelleen.

Velkataakka voi olla painoja painavampi. Pexels-photo.
 
JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook/Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti