torstai 14. maaliskuuta 2019

Tuotekehityksessä häpeä on hyvä indikaattori

Tuotekehityksessä ja startup -yrityksistä olen kuullut sanonnan, että uusi tuote on julkaistu ihan liian myöhään, jos julkaisun aikaan ei yhtään hävetä. Tällä on tietysti se tarkoitus, että tuotetta pitäisi kehittää yhdessä asiakkaiden kanssa eikä liian pitkään haudottaisi tuotetta itsekseen. Olen sitä mieltä, että ensimmäisiinkin suunnitteluversioihin kannattaa pyytää jo muiden kommentteja. Mitä sitä turhaan häpeästä välittämään, sillä ideat ovat kaikilla välillä huonoja ja välillä hyviä. Ideoiden määrä tuottaa ennen pitkää myös laatua.

Joskus omat ideat voivat lopulta osoittautua todella hyviksi, vaikka niitä tehdessä hävettää. Tästä kannustava esimerkki on lempikirjassani Flow. Elämän virta. Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu (2005, Mihaly Csikszentmihalyi). Kaksi suprajohtavuuden teorian kehittäjää eivät päästäneet ketään moneen vuoteen tutustumaan työhönsä, koska pelkäsivät kollegojensa nauravan heidän hulluilta vaikuttaville ajatuksilleen. Kumpikin heistä sai fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1987.

Rohkeasti ideoimaan!

JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook /Palveluksessanne
Teitter @JuhaKe
www.selede.fi

4 kommenttia:

  1. Kyllä hyvä pointti, ei pidä liian myöhään tuoda tuotettaan esille. Kuten sanoit, pitää jopa vähän hävettää. Aina tuotetta voi kehittää eteenpäin, varsinkin käyttökokemuksien perusteella.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. ...ehkä just tuo ajatus minkä tuot esiin eli aina tuotetta voi kehittää eteenpäin on se tärkein...jos tuote on sellainen että sitä kannattaa kehittää eli siitä on riittävästi hyötyä käyttäjille.

    VastaaPoista
  3. Oikein osuvasti kirjoitettu. Tästä tuli mieleen Thomas Edisonin kommentti: "“I didn't fail 1,000 times. The light bulb was an invention with 1,000 steps.” - Eli tuotekehityksessä ns. epäonnistumisia ei pidä katsoa huonona asiana, vaan ne johtavat oikeaan suuntaan. Kun tuotekehityksessä on päästy riittävän pitkälle ja ensimmäise prototyypit on saatu valmiiksi, ehkä sitten on aika etsiä sopiva partneri ja kokoonpanopalvelut.

    VastaaPoista