sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sinä inspiroit!

Osaatko punnertaa siten, että yhden punnerruksen aikana taputat ensin kädet yhteen vartalon alla sekä selän takana ennen kuin tulet takaisin punnerrusasentoon?

Odota vielä hetki ennen kuin kokeilet tätä punnerrusta!

Helsingin Sanomissa oli 1.10.2015 kasvatustieteen professori Kai Hakkaraisen haastattelu. Yhtenä Hakkaraisen pointtina oli se, että helposti ajattelemme älykkyyden ja luovuuden olevan vain yksilöissä, vaikka pitäisi ajatella, että ne ovat yhteisön ominaisuuksia. Tällainen ajattelu voisi saada inspiroitumaan toisten osaamisesta.

Minäkin sain toisilta eli tässä tapauksessa punttisaliyhteisöltäni inspiraatiota.

Olin nimittäin viime keskiviikkona kaupunginosamme punttisalilla. Siellä harjoitteli pari hyvässä kunnossa olevaa maahanmuuttajataustaista noin kolmekymppistä miestä. He tekivät monenlaisia vaativia oman kehon painoa hyödyntäviä harjoituksia.

Yhtenä liikkeenä heillä oli punnerrukset. Eikä mitkä tahansa punnerrukset vaan sellaiset, joissa punnerretaan räjähtävästi ylöspäin siten, että punnerruksen aikana kädet lyödään ensin yhteen vartalon alla ja sitten selän takana ennen kuin tullaan takaisin maahan punnerrusasentoon.

Minusta nuo punnerrukset näyttivät hienoilta, mutta en tietenkään arvannut lähteä niitä punttisalilla kokeilemaan. Tiedostin, että räjähtävyyteni ei välttämättä ole samaa luokkaa kuin noilla nuoremmilla miehillä.

Kun pääsin kotiin olin jo unohtanut spekulaationi räjähtävästä voimastani. Niinpä kokosin koko perheen keittiöön ja päätin, että nytpä iskä näyttää uuden punnerruksen.

Eipä muuta kuin punnerrusasentoon ja räjähtävä punnerrus ylös. Kerkesin läpsäyttää kädet yhteen mahan alla, mutta kun kädet olivat vasta selän takana tärähdin jo huuli edellä maahan.

Auts. Ei sentään hampaita katkennut, vaikka huulesta verta tulikin.

Mitä tästä seurasi? Tämä iskän kieltämättä näyttävä suoritus ei säikäyttänyt muita, vaan päinvastoin kaikki perheenjäsenet inspiroituivat kokeilemaan omia punnerruksiaan -  myös 1,5-vuotias pikkukaverimme takapuoli pystyssä.

Ei varmaan nuo punttisalin kaverit tienneet, miten heidän punnerruksensa inspiroivat perhettämme. Vietimme mukavan punnerrushetken. Ja nyt on jo huulikin paranemassa.

Samalla tavalla kuin punttisalin kaverit, sinä voit tietämättäsi inspiroida muita millä tahansa elämän saralla ja myös hyvän palvelun tuottajana.

Kun muiden taidot ja osaamiset nähdään yhteisön ominaisuuksina, voit antaa itsellesi hyvän syyn nauttia, inspiroitua ja oppia niistä.


Tästä se lähtee.


Turvallisuussyistä kädet yhteen vain vartalon alla.

4 kommenttia:

 1. Kiitokset inspiroivasta kirjoituksesta Juha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Jari. Kokeilitko sitä punnerusta?

   Poista
  2. Pakkohan tuota punnerrusta oli myös kokeilla, tai no selän taakse ei kyllä viitsinyt edes yrittää, tuli niin kiire jo tuossa mahan alla että ajattelin säästää naamaa.

   Poista
  3. Hyvä Hannu. Mun mielestä tuo selän takanakin punnerrus onnistuu jos osaa lentää... On sen verran vaativa liike ;-).

   Poista