Kirja on hyvää luettavaa, jos on kiinnostunut yritysten kehittämisestä tai niiden kehittymisestä toimintaympäristöissään. Koneen historiikki on mielenkiintoinen, jos haluaa ymmärtää, miten Koneesta tuli Kone. Kirja sopii hyvin myös niille, jotka ovat perheyrityksen palveluksessa tai joilta odotetaan panostusta perheyritykseen - sukupolvien ketjuun.
Vaikka Kone onkin pörssiyritys, se on myös perheyritys. Ja vaikka yrityksen omistajuus on hajautunut, on päätösvalta säilynyt Herlineillä.
Harald Herlin hankki Koneen osakekannasta yli puolet 1920-luvun puolessavälissä. Harald oli ennen yrittäjäksi ryhtymistään virkamiehenä Helsingin kaupungin Vesijohtolaitoksessa. Haraldin jälkeen Heikki Herlin, Pekka Herlin ja nykyisin Antti Herlin ovat vuorollaan kantaneet vastuuta perheyrityksestä ja suunnanneet yrityksen toimintaa. Nyt on jo viides sukupolvi tullut Koneen hallitukseen. Antin poika ja tytär ovat aloittaneet hallitustyöskentelyn varsinaisena- ja varajäsenenä.
Koneen historiikki kertoo yrityksen lisäksi mielenkiintoisesti myös Suomen historiasta. Miltä esimerkiksi kaupungistuminen, sodat, sotakorvaukset, Neuvostoliiton hajoaminen, teknologinen kehitys sekä globalisoituminen ovat näyttäneet yhden yrityksen näkökulmasta.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia kirjassa on paljon. Miten esimerkiksi hintakartellit olivat jossain vaiheessa ihan normaalia liiketoimintaa. Aina sukupolvenvaihdokset eivät käy helposti. Kun Pekka Herlin siirsi päätösvallan Koneesta Antti Herlinille, repi tämä päätös Antin ja hänen sisarustensa suhteita. Voi kysyä, olisiko asian voinut hoitaa toisin.
Konetta olen käsitellyt aiemmin blogiteksteissä Johtaminen by Matti Alahuhta sekä Autohallin liukuovi ja Koneen huoltopalvelu.
* Michelsen, Karl-Erik. Kone. Perhe, yrittäjyys ja yritys teollisuuden vuosisadalla. Otava. Helsinki.
640 sivun jämäkkä unikirja. JK juha.kesanen@selede.fi Facebook/Palveluksessanne Twitter @JuhaKe www.selede.fi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti