lauantai 30. toukokuuta 2020

Tältäkö tuntuu olla superjulkkis (koronablogi 6)

Jos koronan voi nähdä jo nyt edistäneen digiloikkaa, etäjohtamista, kriisijohtamista, pandemianjohtamista, varautumista ja vaikka mitä muuta, korona-aika voi antaa myös jonkinlaisen vinkin siitä, millaista on elää superjulkkiksena. Tämä ajatusketju tuli mieleeni kun luin psykoanalyytikko Pertti Simulan haastattelua Helsingin Sanomista (14.5.2020).

Ja oikeastaan tämän julkkisasian kirvoitti haastattelusta se, kun Simula kuvasi Brasilian Sâo Paolon sosiaalista epätasa-arvoa, jossa parempiosaiset ajavat kerrostalojen autohalleihin kahden portin kautta, monilla on panssaroidut autot eivätkä he uskalla elää tavallisen kansan kanssa ilman vartioita ja muureja asuinalueidensa ympärillä. Tästä tuli mieleen, että näinhän superjulkkiksetkin joutuvat elämään. Eräs tuttuni kertoi, millainen yö oli ollut hotellissa, kun samassa hotellissa oli yöpynyt Fc Barcelonan joukkue. Kadulla oli ollut läpi yön sellainen mekkala, että unesta ei ollut tullut mitään. YouTubessa on monenlaisia videopätkiä, joissa superjulkkikset eivät saa hetken rauhaa, jos he menevät vaikka kahvilaan istumaan. Yhdessä videossa esimerkiksi jalkapallotähti Ronaldo ei saa hetken rauhaa kahvilassa.

Oikeastaan tämä korona-aika ihmisistä erillään olemisessa ja muiden välttelemisessä muistuttaa ehkä jossain mielin tuollaisten julkkisten elämää. He kerta kaikkiaan eivät voi liikkua siellä missä muut kansalaiset voivat rellestää mielin määrin ja aivan vapaasti. Toivotaan, että meille tavalisille tallaajille ainakin koittaisi piakkoin aika hyödyntää tätä uuteen arvoon noussutta liikkumisen vapauden rikkautta.

Hyvää kesälomaa erityisesti kaikille koululaisille, opiskelijoille sekä valmistuneille!

Korona on rajoittanut liikkumisen vapautta. Kuva AK.

JK
S-posti: juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook / Palveluksessanne
Twitter: @JuhaKe
www.selede.fi


torstai 21. toukokuuta 2020

Tuotekehitystä etänä, muutama tärkeä havainto (koronablogi 5)

Tälläkin hetkellä monessa organisaatiossa tehdään monenlaista kehittämistyötä joko reagointina koronaan tai tilanteeseen, jossa korona on jo voitettu. Kehittämistyöllä tarkoitan tässä vaikka uuden palvelun kehittämistä, jota varten on nimetty erillinen projektiryhmä. Olen tehnyt muutaman havainnon siitä mikä on tärkeää.

1) Huolellisempi valmistautuminen kokouksiin

Kokouksen vetäjän tulee valmistautua etänä pidettäviin kehittämiskokouksiin entistä huolellisemmin. Yksi syy tähän on se, että ainakin itse olen kokenut etäkokoukset jotenkin raskaampina. Tämän takia kokouksien tulisi olla normaaleja kokouksia lyhempiä. Jos projektissa on esim. projektipäällikön lisäksi suunnittelijaresurssia, kannattaa pitää vielä ennen varsinaista kokousta lyhyt suunnittelupalaveri, missä mietitään tarkasti kokouksen tavoite ja lisäarvo sekä aikataulutus.

2) Yhden kokouksen sijaan lyhempiä kokouksia useampia

Hieman edelliseen liittyen, kannattaa järjestää useampia lyhempiä kokouksia. Tämä voisi muutenkin olla hyvä, jos esimerkiksi ideoidaan uutta palvelua ei kannattaisi jäädä muutenkaan ensimmäisen kokouksen ideoihin kiinni vaan ottaa ainakin kolme lyhyempää kokousta, joissa ideoidaan ja antaa näin alitajunnallekin aikaa kehitellä kokousten välissä uusia ideoida.

3) Armollisuutta itselle ja muille

Korona-aika voi olla monella tavalla uusia ideoita ja luovuutta lisäävä ja jollekin inspiroivakin, mutta ainakin minulle tämä on kokonaisuudessaan aika raskasta aikaa etäkouluineen ja muineen. Myös projektiryhmän muilla jäsenillä voi olla koronan takia erilaisia paineita. Kannattaa siis olla armollinen itselle ja muille tehtävien ja aikataulunkin suhteen.

4) Projektiryhmäläisen vastuu

Kuten aina muutenkin, projektipäällikön lisäksi muilta projektiryhmän osallistujilta vaaditaan ensinnäkin sitä, että tehdään ennakkoon sovitut tehtävät. Toiseksi kunnioitetaan kaikkien yhteistä aikaa.

Tuotekehitystä tehdään myös korona-aikana. Piirros VK.


JK
S-posti: juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook / Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

tiistai 12. toukokuuta 2020

Kriisissä tulee toimia nopeasti, mutta siinäkin on riskinsä (koronablogi 4)

Hiljattain oli laajasti kirjoittelua siitä, että Business Finland oli tehnyt koronapandemian takia nopeasti yrityksille avustuspäätöksiä "liiketoiminnan kehitysrahoitukseen häiriötilanteissa".
Yleensähän julkista sektoria on haukuttu mieluummin hitaaksi.

Jälkikäteen Business Finlandia on tosin arvosteltu siitä, että päätökset olisi tehty kiireen takia huonosti ja ministeritasolta penättiin tarkastusta asialle. Tosiasia on, että jos kiireesti pitää jotain tehdä, joissakin asioissa täytyy varmaan tinkiä ja tämä voi näkyä myös huonona laatuna. Joskus hommissa ei kuitenkaan ole aikaa pohtia vaan täytyy pystyä toimimaan nopeasti.

Ehkä näiden yritystukien suhteen olisi voinut toimia hieman rauhallisemmin, vaikka ulkopuolisen tilintarkastusyhteisön tekemässä tarkastuksessa todettiinkin, että "Business Finland on myöntänyt koronatukia pääosin onnistuneesti" (HS 9.5.2020).


Kiireessäkin pitää ehtiä juomaan tuumauskahvit laadun takaamiseksi.

Ps. Jotenkin tämä korona on vaikuttanut niin, ettei oikein nappaa kirjoittaa näitä blogeja. Onko syynä sitten "normaalin" elämänrytmin muuttuminen ja sitä kautta tullut väsymys.


JK
S-posti: juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook / Palveluksessanne
Twitter: @JuhaKe
www.selede.fi