maanantai 19. joulukuuta 2016

Tätä parturia kaljukin kadehtii

Toissa lauantaina kävimme Viikin Prismassa ja samalla ajattelimme käydä leikkuuttamassa kahden lapsemme hiukset.

Myönnän, että arkea pitäisi suunnitella hieman ennakoiden eli parturinkin voisi varata etukäteen. Me kuitenkin päätimme käydä kysymässä ennalta aikaa varaamatta Stand-parturista, olisiko heillä aikaa leikata lasten hiukset.

Tosi ystävällinen miesparturi sanoi, että viiden minuutin päästä onnistuu. Puolisoni jäi kahden lapsen kanssa parturiin riisumaan lasten päällysvaatteita. Minä lähdin nuorimmaisen kanssa ostoksille.

Viivyimme ehkä 15 minuuttia ostoksilla ja kun tulimme takaisin parturiin, lapset mutustelivat hiukset hienosti leikattuna tikkareita.

Tämmöinen pikaparturimalli, jonne voi vain mennä, ystävällinen palvelu ja jälkikin oli hyvä, teki kaljunkin kateelliseksi. Tässä parturissa minä kävisin, jos vain olisi tukkaa. :-)

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille lukijoille. Ensi vuodesta tulee vieläkin paremman palvelun vuosi.

Viikin STAND-parturi.


JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook/Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe
www.selede.fi

maanantai 12. joulukuuta 2016

Salibandykulta, Aalto ja Planmeca

Eilinen oli huippupäivä.

Salibandymiehet voittivat mm-kultaa. Olin erityisen ylpeä siitä, että entinen joukkuetoverini Mika Kohonen haki kolmannen maailmanmestaruutensa ja toisen entisen joukkuetoverini Pasi Kotilaisen pikkuveli sai MM-mitalin kaulaansa. 

Fiksu ja ihastuttava Saara Aalto oli Englannin X-Factorin finaalissa. Eilen oli tosiaan aihetta ylpeyteen.

Samankaltaista ylpeyttä tunnen joka kerta kun ajelen bussilla Herttoniemen teollisuusalueella sijaitsevan hammashoitoon tarkoitettuja välineitä valmistavan Planmecan ohi.

Tämän päivän Kauppalehdessä (12.12.2106) oli juttu Planmecan perustajasta Heikki Kyöstilästä, joka on edelleen pääomistaja ja toimitusjohtaja. Tämän perheyrityksen liikevaihto on 736 miljoonaa euroa ja liikevoitto 81,8 miljoonaa euroa (2016). (Mt.)

Ylpeyttä tunnen myös Kyöstilän suhteesta rahaan. "Raha tarkoittaa minulle sitä, että tiedän voivani turvata työpaikat. Se on minulle sen tärkein elementti." Planmeca ei ole kertaakaan joutunut edes lomauttamaan henkilöstöä. (Mt.)

Lehtijutussa 70-vuotiaasta Kyöstilästä maalaillaan utelias ja teknologiasta kiinnostunut mies, jonka naamalle tulee usein poikamainen virne. Itse tulkitsen kyseisen virneen viittaavaan huumoriin ja leikkisyyteen.

Kyöstilä puhuu myös tuotekehityksen merkityksestä ja mainitsee senkin, että liike-elämässä kaikki tekevät virheitä. Startup-hypetyksen keskellä hän korostaa pitkäjänteisyyttä voimavarana. Pitää vain jaksaa tehdä työtä ja "paahtaa" jatkuvasti.

Lehtijuttua lukiessani ajattelin, että me voisimme kannustaa toisiamme enemmän. Kannustaa toisia kokeilemaan siinä hengessä, että perseellekin mennyt kokeileminen on parempi kuin se, ettei uskalla kokeilla ollenkaan. Kokeileminen kasvattaa osaamista. Virheet eivät haittaa. Kaikille tulee virheitä.

Kokeilemisen ja pitkäjänteisyyden seurauksena meille voi tulla lisää myös eilisen kaltaisia huippupäiviä.


Tämäkin blogi on kokeilua ja oppimista.


JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook/Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe

maanantai 5. joulukuuta 2016

Seikkailu alkaa, kun aikataulu pettää

Aika ajoin on eri medioissa ollut juttua siitä, kuinka junat myöhästelevät ja matkustajien hermot meinaavat mennä. Kerran omakin junamatkani Järvenpäästä Helsinkiin kesti parisen tuntia.

Junien aikataulut ovat tarkka palvelulupaus ja tarkemmin ajateltuna aika kunnianhimoinenkin. Eli matkustajalla on lähtökohtaisesti tieto siitä, milloin matka alkaa ja milloin on tarkoitus olla perillä. Mikäli aikataululupaukseen tulee paljon muutoksia asiakaskokemus kärsii.

Työmatkojaan junalla tekevä Eija Kilkki (HS 15.9.2017) arveli mielipidekirjoituksessaan, että VR:n irtisanomiset ovat heikentäneet rataongelmien korjaamisnopeutta ja tiedottamista. Hänen mittansa oli tullut täyteen, koska junien myöhästely oli pidentänyt kohtuuttomasti työpäiviä.

Junien aikataulusuunnittelu on varmasti oma taiteenlajinsa ja yhden junan myöhästely vaikuttaa monien muiden junien aikatauluihin ja kulkemisiin. Monta asiaa pitää ottaa jo turvallisuussyistä huomioon. Kyllä VR on luultavammin myös miettinyt erilaisten henkilöstöratkaisujen ja irtisanomisten suhdetta asiakaskokemukseen ja mahdollisiin ongelmatilanteiden ratkaisuihin. Silti esimerkiksi Eijan mielipidettä kannattaa arvioida tarkasti.

Eräs tuttuni, joka matkustaa viikoittain junalla, totesi, että kyllä junat ovat lähtökohtaisesti hyvin aikataulussa. Samaan hengenvetoon hän muistutti matkustajienkin asenteesta. Hän kertoi yhdestä junamatkalla tapaamastaan miehestä, joka oli ollut pitkään vakavasti sairaana. Kun hän pääsi sairauden jälkeen vihdoin matkustamaan junalla, joutui hän osan junamatkasta tekemään ratarikon takia bussilla. Aikataulustakin oltiin pahasti myöhässä. Mies oli todennut intoa täynnä, kuinka hienoa oli päästä tämmöiseen seikkailuun.


Junassa on lähtökohtaisesti hauska matkustaa.

JK
juha.kesanen(at)selede.fi
Facebook/Palveluksessanne
Twitter @JuhaKe